ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT

Gedachten; we hebben ze allemaal en ze zijn continue aanwezig. Gedachten bepalen hoe en wat we doen, hoe we ons voelen en hoe we ergens op reageren. Wist je dat je zo’n veertig- tot zestigduizend gedachten hebt per dag?

Een gedachte is daarmee een onderdeel of het gevolg van ons denkproces.

Wanneer we met onze hond samenwerken hebben we daar bepaalde gedachtes bij. Denk alleen al aan je dagelijkse wandeling. Je hebt een bepaalde route in je hoofd die je graag wilt bewandelen of een training die je wilt uitoefenen. Alles draait om gedachten.

Wij mensen zijn heel goed in staat om onze gedachten vorm te geven. Immers; alles wat je aan gebouwen en voorwerpen ziet is ooit door iemand bedacht.

Echter zijn wij ook heel goed in staat om onszelf te voorzien van belemmerende gedachten. Gedachten die negatief zijn of dan wel een negatieve uitwerking kunnen hebben.

Vanuit deze belemmerende gedachten werpen we bewust of onbewust barricades op, zien we beren op de weg of een glas dat halfleeg is i.p.v. halfvol.

Dat onze gedachten hun weerslag kent voor onze hond is een gegeven waar vele mensen zich nauwelijks bewust van zijn. Beperkende en belemmerende gedachten zijn vaak een van de oorzaken van probleemgedrag van honden. Oké; dus wanneer we onze negatieve gedachten omzetten in positieve zijn alle problemen als sneeuw voor de zon verdwenen? Nou, nee. Was het maar zo simpel! Maar ze zijn wel van grote invloed op het gedrag wat onze hond ons laat zien.

Wanneer we een hond hebben die uitvalt aan de lijn zien we vaak aan de reactie van de eigenaar dat dit als spannend wordt ervaren. Het zijn soms subtiele veranderingen van houding; van ontspannen naar gespannen. Net even wat meer spanning op de arm en dus op de lijn, verandering van gezichtsuitdrukking. Iets wat je zelf niet altijd doorhebt. Een hond vangt deze veranderde energie op. Je geeft als het ware door aan je hond dat een spannende situatie zich nadert. Wat je feitelijk al doet is een bepaald verwachtingspatroon neerzetten. Je verwacht als het ware de uitval. Je ziet het namelijk al aankomen. Je hond hoeft alleen maar simpelweg aan deze verwachting te voldoen door uit te vallen en het proces is volbracht. De cirkel is rond.

Als je weet dat je hond aan dit verwachtingspatroon zal voldoen kun je het ook omdraaien. Probeer eens voor je te zien wat je wél wil van je hond. Onze hersenen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen een visualisatie (iets wat nog niet is maar wat je wel graag zou willen) of de werkelijkheid. Wanneer onze gedachten belemmerd zouden werken kunnen ze ook in je voordeel worden ingezet. Probeer je eens voor te stellen dat jouw hond netjes naast je loopt wanneer je een andere hond passeert. Stel het je niet alleen voor. Handel er ook naar! Het is namelijk van groot belang dat je ook daadwerkelijk gaat handelen naar je gedachten. Daarmee zet je je gedachten kracht bij en volbreng je wat je al reeds voor je ziet. Als het gemakkelijk is om beperkende gedachten te creëren dan moet het net zo gemakkelijk zijn om positieve gedachten op te werpen.

Het vergt wat training van jezelf en misschien ook wel een beetje moed. Maar begint niet elk proces met vallen en opstaan? Alles wat je aandacht geeft groeit; zowel in negatieve als ook in positieve zin. Laten we de nadruk leggen op het positieve. De wereld wordt er zoveel mooier van. Vooral die van jezelf en je hond!

ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT

Anniek Winters Methode

Leer een leider leiden en de hond zal volgen.

Kies je module *
Bedankt voor je bericht! We nemen z.s.m contact met je op!
Oeps, er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens!

Na je aanmelding nemen we z.s.m contact met je op!