“In verbinding met jouw hond en de beste versie van jullie samen”

Mijn naam is Tom Elsakkers. Als kleine jongen liet ik de honden van alle buren uit. Mijn wens was toen al om ooit zelf een hond te hebben.
Deze wens kwam in vervulling toen ik op mezelf ging wonen. Mijn hond, een Engelse Stafford genaamd Fred, was een pittige uitdaging. Zijn drukke gedrag dreef me met momenten tot wanhoop. Ook het buiten wandelen was echt niet altijd dat wat ik er van had verwacht of gehoopt. Dit leidde regelmatig tot grote frustratie, zowel bij hem als bij mij. Hij viel uit naar andere honden, trok aan de lijn, bleef opgewonden en kon niet ontspannen als er visite kwam. Ik schaamde me vaak als mensen de straat over staken als ze ons zagen lopen. Dan vroeg ik me ook regelmatig af waarom ik ook alweer zo graag een hond wilde?

Maar hij is mijn vriend en ik had een commitment met hem afgesproken: tot de dood ons scheidt. Ik bleef zoeken tot ik een manier had gevonden, waarbij hij zich begrepen voelde en kon ontspannen. Iets wat hij lange tijd niet kon.

Gelukkig vond ik Anniek Winters. Ik heb van haar geleerd wat geen enkele andere hondendeskundige mij ooit heeft verteld: “Hij gaat ontspannen als jij gaat ontspannen en als jij hem geeft wat hij van nature kent: een kalme leider die hem kan begeleiden. Niet andersom, dat is zijn rol niet. Daar is hij veel te onzeker voor.”

Ik hoefde niet meer met ladingen snoepjes en koekjes over straat, maar kon nu met een ontspannen lijn zelfverzekerd met Fred op pad. Wat een gelukzalig gevoel is dat! Ik had gevonden wat hij als hond nodig had, wat zijn natuur is. En eigenlijk had ik het misschien zelf nog wel harder nodig; geloof in mezelf dat ik hem kon geven waar hij zo om vroeg al die tijd.

Dat is de reden dat ik ook andere eigenaren met hun hond wil begeleiden in het leggen van de perfecte basis in hun relatie. Zonder gedoe, zonder strijd, maar vol wederzijds vertrouwen, liefde en respect. Ontspannen en in verbinding met elkaar. En eigenlijk krijg je dan precies wat  je als mens zelf graag wil, maar zeker ook jouw hond het liefste wil: de beste versie van zichzelf kunnen zijn! Dat wens ik jou van harte toe en wil je daar met alle plezier in ondersteunen.

Ik hoop je snel te ontmoeten!